Salix alba
Salicaceae
Àutri noum : Sause, Vege-blanc, Aubar, Sauve, Sàli.
Nom en français : Saule blanc.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Salix alba & Fraxinus excelsior
Salix alba
Salicaceae
Àutri noum : Sause, Vege-blanc, Aubar, Sauve, Sàli.
Nom en français : Saule blanc.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Port : Aubre Taio : Pancaro entresigna Fueio : alterno Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Salix Famiho : Salicaceae Ordre : Malpighiales
Coulour de la flour : Jauno Petalo : ges Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Ribiero - Prado umido Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Salix alba L., 1753
Fraxinus excelsior
Oleaceae
Àutri noum : Frau, Fraich, Fraiche, Fraisse, Frais-mascle.
Nom en français : Frêne commun.
Descripcioun :Lou frais es un aubre de mountagno que trachis dins li relarg umide en terro prefoundo. Se recounèis à si bourroun negre e óupousa, à si fueio coumpausado de 5 à 11 fueioun denta e pounchu, e peréu à soun fru que ié dison "lengo d'aucèu".
Usanço :Emé la ligno de frais se fai li manche d'óutis. Li fueio (e li fru) soun couneigudo pèr lucha contro lou mau-d'os e ajuda à pissa. Faire bouli uno pougnado, pièi après infusioun, béure emé de jus de limoun. Dins d'ùni endré, li jóuini fru soun manja après èstre esta bouli dous cop. En Franço s'adoubo uno bevendo, la freineto, emé li fueio cuberto de melado (producho pèr li nieroun).
Port : Aubre Taio : 5 à 30 m Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Faneroufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Fraxinus Famiho : Oleaceae
Coulour de la flour : Roso Petalo : ges Ø (o loungour) enflourejado : 1,5 à 5 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Baragno - Ribiero - Fourèst de gaudre Estànci : Coulinen à Mountagnard Couroulougi : Éurasiatico Ref. sc. : Fraxinus excelsior L., 1753